Siirry suoraan sisältöön

Koulutuksella varmistetaan osaaminen alan työpaikoilla

Osaamisen varmistaminen on tärkeä osatekijä yrityksen kilpailukyvyn ylläpitämisessä. Kumiteollisuuden yrityksissä panostetaan osaamiseen kehittämiseen yhtenä tärkeänä menestystekijänä. Osaamisella ja sen kehittämisellä on myös suuri vaikutus työhyvinvointiin ja sitä kautta työn tuottavuuteen.

Kumiteollisuus pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa kumialan koulutusmahdollisuuksiin ja sitä kautta varmistamaan osaaminen alan yrityksissä.

Kumialan koulutustilanne

Tampereen teknillinen yliopisto, Muovi- ja elastomeeritekniikka

TTY:n perustutkinto-opetus

  • elastomeric materials 6 op

Mahdollisuus painottuaelastomeeritekniikkaan ja tehdä alueelta diplomityö.

VERT

  • TTY Muovi- ja elastomeeritekniikan, Nokian Renkaiden sekä viiden ulkomaalaisen partnerin kehittämä kumeihin perustuva opintokokonaisuus, joka soveltuu esim. PD-tutkintoon, jatko-opintoihin sekä osaksi DI-tutkintoa.
  • Verkkomateriaali


ETS I ja II

  • Nokian Renkaiden, TTY Muovi- ja elastomeeritekniikan, Bukarestin yliopiston ja TNO:n (Hollanti) kehittämä rengasteknologiaan ja kumeihin perustuva lyhyen ammattiaineen laajuinen opintokokonaisuus
  • verkkomateriaali

 

Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu

Mahdollisuus opiskella elastomeeritekniikan perusteet polymeerikemiassa ja rengasteknologian perusteita autotekniikassa.

Ammattikorkeakoulutus

Ammattikorkeakouluissa alan opetus onyleensä muovi-insinööri koulutuksen alla. Muovi-insinöörejä koulutetaan tällähetkellä ainakin Joensuussa ja Lahdessa. Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK tarjoaa kumialaan liittyviä kursseja osana prosessitekniikanopintopolkua

Ammatillinen koulutus

Tampereen aikuiskoulutuskeskus (TAKK)

Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa voi suorittaa Kumialan ammattitutkinnon.

Sasky-Vammalan ammattikoulu

Vammalan ammattikoulussa voi opiskella muovi- ja kumialan perustutkinnon ja saada kumituotevalmistajan nimikkeen.

Tredu

Nokialla alkoi syksyllä 2008 Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto, joka antaa valmiudet toimia kumituotevalmistajan ammatissa.

Kumialan ammattitutkinto

Kumialalla voidaan suorittaa Opetushallituksen ohjeiden mukainen Kumialan ammattitutkinto. 

Suomen Kumitekninen Yhdistys ry

Yhdistys pitää vuosittain Kumitekniikan peruskurssia, jonka merkitys kumiteollisuuden käytännön koulutuksessa on hyvin suuri. Yhdistys ottaa osaa kansainvälisten kumialan konferenssien pitämiseen Suomessa.

Kumialan oppikirja

Opetushallituksen verkkokauppa myy Timo Laurilan kirjoittamaa Kumitekniikka – Lyhyt johdatus kumitekniikan perusteisiin -oppikirjaa. 
Opetushallituksen verkkokauppaan pääset tästä

Video: Ammattiesittely: Kumituotteiden valmistaja